čtvrtek 21. května 2015

Ohradní korunovace

Ve vlastivědě jsme se konečně dostali k pořádné historické práci. Už od jara pronikáme do tajů naších prvních knížat a králů. Učíme se, jak to v Českém království chodilo a jak který panovník zvládal nelehkou úlohu vladaře. 
Minulý týden bylo v naší třídě korunováno 25 princů a princezen na královny, krále a císaře Říše římské. Ke korunovaci byla zapotřebí také Svatováclavská koruna, kterou si nechal zhotovit Karel IV. O té jsme si toho mnoho nastudovali (díky skvělé knížce a CD, které jsme dostali) a pak jí naši přední zlatníci začali tvořit. Nesměly chybět ani drahé kameny, o kterých se zrovna učíme v přírodovědě. Při výrobě korun jsme zvláště dbali na umístění vzácné relikvie - trnu z Kristovy koruny.

Zde sami posuďte půvab našich nových vladařů a také dokonalé zlatnické zpracování korun. 

Naše nadšení pro historii sdílí i rodiče a prarodiče, ve středu nás navštívil Nikolčin dědeček. Vážil k nám dlouhou cestu, aby nám pověděl více o korunovačních klenotech, Karlu IV. a sv. Václavovi. Také nám ukázal největší skvost - dokonalé repliky korunovačních klenot, které nechal v Jablonci zhotovit dle vlastních nákresů. 



 A na závěr nezbývá, než Vám ukázat výsledky naší práce na leporelech o vládě Přemysovců.











Žádné komentáře:

Okomentovat